Headless ecommerce: wat is het en heb jij het nodig?
In het kort:
- Headless ecommerce betekent het loskoppelen van de frontend presentatielaag van de backend componenten van een webshop. Hierdoor kun je gespecialiseerde componenten gebruiken voor bijvoorbeeld een CMS of een PIM.
- Overweeg headless ecommerce als je specifieke wensen hebt voor klantbeleving, performance-eisen zoals pagespeed/SEO, een unieke ervaring wilt creëren of andere losse elementen zoals een PIM, OMS, of CMS gebruikt. In veel gevallen volstaat echter een 'alles-in-één' platform prima, maar lees verder voor een diepgaander begrip.
Headless ecommerce: wat is het en heb jij het nodig?
Bij een replatforming is de opzet qua architectuur een belangrijke afweging. Wanneer je je gaat verdiepen in de mogelijkheden hiervoor, zal je al snel de term headless ecommerce tegenkomen. Wat is dit precies en zou je dit moeten overwegen voor jouw oplossing?
Wat is headless ecommerce?
Bij een headless ecommerce oplossing ontkoppel je de frontend presentatielaag van je webshop van de backend componenten van je webshop. Hierbij kun je vervolgens in de backend verschillende componenten gaan gebruiken die allemaal gespecialiseerd zijn in een bepaalde toepassing zoals een CMS, een PIM etc. Standaard is dit vaak gecombineerd en faciliteert een platform jou hier volledig in. Dit geeft heel veel mogelijkheden en gebruikersgemak maar ook wel beperkingen omdat het platform voorschrijft wat de functionaliteit is en dit technisch invult.
Heb jij headless ecommerce nodig?
Er zijn een aantal redenen om dit te overwegen:
- Wanneer jij hele specifieke wensen hebt in de klantbeleving;
- Wanneer jij hele specifieke performance eisen hebt voor bijvoorbeeld pagespeed/SEO;
- Wanneer jij een totaal andere ervaring wilt creëren dan een standaard webwinkel;
- Wanneer jij ook andere losse elementen (PIM, OMS, CMS) gebruikt in jouw oplossing of omgeving.
In de meeste gevallen is het dan ook niet persé nodig om voor een headless oplossing te kiezen en volstaat de ‘alles in 1’ platform prima in de wensen die jij hebt. De keuze voor een headless oplossing zorgt er namelijk automatisch voor dat je technisch gezien meer zaken moet gaan inregelen, zoals de bouw van een custom front-end en vaak ook een extra CMS voor het contentbeheer. Deze custom ontwikkeling moet niet alleen op maat gebouwd worden maar vervolgens ook worden beheerd en voorzien van noodzakelijke updates. Bij een een platform wordt dit verzorgd door de platform provider. Mede hierdoor is de bouwfase vaak groter voor dergelijke projecten, komen er ook meer kosten bij kijken voor andere componenten zoals een CMS en zijn de kosten voor beheer en onderhoud vaak hoger.
Dus ook al lijkt headless de grote trend te zijn, maak vooral voor jezelf de afweging of dit echt noodzakelijk is. Wil je hulp hebben bij deze keuze, of meer informatie inwinnen overhet ontwikkelen van een headless ecommerce oplossing? Neem dan contact op.