Klaar voor een nieuwe bedrijfsapp? Begin met een MVP.
In het kort:
- Ontwikkel een MVP: Focus op essentiële functionaliteiten vanuit het businessplan om snel en kostenefficiënt te ontwikkelen zonder de kern te verliezen.
- Projectmanagement: Vermijd de valkuil van overbodige toeters en bellen door flexibele ontwikkelmethoden te gebruiken zoals sprints, waardoor aanpassingen en bijsturingen mogelijk zijn na elke oplevering.
- Snelle ontwikkeling: Minimaliseer de time-to-market door snel van plan naar werkend product te gaan met een MVP en gebruik feedback van gebruikers om verdere ontwikkeling te sturen.
De tijd dat een bedrijfsapp een leuk hebbedingetje was voor op de smartphone is al lang voorbij. Doordat steeds meer bedrijfssoftware wordt ingeruild voor een SaaS-applicatie in de cloud, is het ontwikkelen van bedrijfskritische apps die daarop aansluiten ineens een kerntaak geworden voor je ICT-team. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Het belangrijkste is het ontwikkelen van een MVP, een Minimum Viable Product. Een kernproduct met alleen de essentiële functionaliteiten daarin. Waarom? Dat leggen we je hier uit.
Techniek is volgend
Het maken van een MVP raakt meerdere disciplines binnen het ontwikkelen van een app: business, projectmanagement en ontwikkeling. Interessant genoeg dus niet de techniek en dat is heel belangrijk om te onthouden. Door te werken met een MVP is de techniek volgend aan de belangen van de business en niet andersom.
En dat levert dan weer twee voordelen op: tijd en geld. Niet geheel onbelangrijk voor een commercieel bedrijf. Hoe kan dat?
1. Business
Een app is nooit een doel op zich. Het is een middel dat jouw medewerkers kunnen gebruiken om hun werk beter te doen. Als je vanuit een businessplan een app gaat ontwikkelen, kun je een lijst opstellen van alle functionaliteiten waaraan de app minimaal moet voldoen.
Om een voorbeeld te geven. We hadden pas een opdracht om een betaalapp te ontwikkelen. Wat moet die minimaal kunnen doen? Hij moet natuurlijk een interface hebben, om hem te bedienen. Je moet ermee kunnen betalen en dan ook nog op een veilige manier natuurlijk. Al het andere, dat komt later. Door hierop te focussen kun je snel en relatief goedkoop ontwikkelen, zonder de essentie te missen.
2. Projectmanagement
Het is een grote valkuil om bij het maken van een ontwikkelingsplan gelijk alle toeters en bellen toe te willen voegen. Maar in de praktijk blijkt dat zowel de markt als technologie ongelooflijk snel veranderen. Binnen de ICT is de oude watervalmethode, waarbij je in één keer een product ontwikkelt, al lange tijd afgeschaft en ingeruild voor werkmethodiek waarbij in korte sprints wordt opgeleverd. Zo kun je als opdrachtgever na iedere oplevering je doelen en verwachtingen bijstellen. Een MVP past daar naadloos in en verkort het ontwikkelingstraject aanzienlijk.
3. Ontwikkeling
Heb je een goed plan voor een app, dan is het belangrijk dat deze redelijk snel wordt ontwikkeld en gebruikt kan worden. Anders is hij alweer achterhaald voordat je hem überhaupt werkend hebt. Ook wel de time-to-market genoemd.
Wat dat betreft is een MVP ideaal. Het is de kortst mogelijke manier om van plan naar werkend product te komen. En daarna begint het eigenlijk pas echt. Want als het goed is krijg je vanzelf de nodige feedback van de gebruikers en kom je er in de praktijk achter welke extra functionaliteiten gewenst zijn. En dan kan de ontwikkeling pas echt beginnen!